Skip to content

Metabolisme
van de stad

door Anne Geene (kunstenaar, Den Haag) en Roy Remme (milieukundige, Utrecht)

Wateringse Veld is een VINEX-wijk, maar: ook een levend kunstwerk. Tijdens de bouw werd hier in 2008 het Bomenmuseum geplant: duizenden bomen in 300 verschillende soorten: hun namen staan op massieve stenen, verankerd in de grond. Naar ontwerp van kunstenaar herman de vries: in wiens werk de verstoorde relatie tussen mens en natuur centraal staat. 

Bomen zijn de longen van de stad, de sponzen van de waterhuishouding, ze brengen verkoeling in steeds hetere zomers: is er wel genoeg besef van hun belang en kwetsbaarheid tussen al die uitstoot van koolstofdioxide, stikstof en fijnstof? Wie ZIET dat Bomenmuseum echt staan?

Anne Geene onderzoekt, verzamelt en ordent met behulp van een fotocamera de wereld om haar heen. En hoewel haar projecten op het eerste zicht wetenschappelijke aspiraties lijken te hebben, toont Geene in plaats van een objectieve werkelijkheid een door persoonlijke waarnemingen gekleurde wereld.

Roy Remme is universitair docent Milieubiologie bij Leiden Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de baten van stedelijke natuur voor de mens en voor biodiversiteit.