Skip to content

Water
in de stad

door Henri√ętte Waal (kunstenaar, Den Haag) en Clemens Driessen (cultureel-geograaf, Rotterdam)

We volgen De Haagse Beek – lang geleden aangelegd om de Hofvijver van vers water te voorzien – terug naar haar bron in Kijkduin. En dat in de voetsporen van een kunstenaar die dat dertig jaar geleden ook al deed: de inmiddels overleden Krijn Giezen.

De loop van de Haagse Beek is soms nauwelijks meer te herkennen, zoveel is er om- en overheen gebouwd. Maar ze IS er nog steeds, in deze eeuw waarin nog maar 2 procent van ons oppervlaktewater schoon is en waterschappen waarschuwen voor verdroging en verzilting. Wat is anno nu onze relatie tussen water, natuurlijk leven en de stad?

Henriette Waal is ontwerper, brouwer en artistiek-onderzoeksdirecteur van Atelier Luma in Arles. Zij ontwerpt nieuwe relaties tussen mensen en landschappen. Maar het liefst dompelt zij zich onder in het waterleven. 

Clemens Driessen werkt als filosoof en cultureel geograaf bij de Wageningen Universiteit. Samen met kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, boeren en boswachters probeert hij dieren te verleiden hun geheimen prijs te geven.